Sokáig halogattam ezt a témát, de nincs mese, bele kell vágni. Túl fontos ahhoz, hogy kihagyjam. Létezik erről magyar nyelven jó cikk, (például a wargammers.hu posztja) de a grafomotoros memóriám kedvéért inkább írok én is egyet. Tehát: íme, a skaven faj leírása!

Skavenek dióhéjban

A skavenek nagyjából emberméretű, humanoid patkányok. A Káosz csatlósai. Agresszívek, alattomosak, ég bennük a gyilokvágy és a mohóság. Klánokba szerveződve élnek a Warhammer világában és főleg urániumot… izé… warpstone-t bányásznak járataikban. (A Warpstone magyarítására több kifejezést láttam, nekem a „torzkő” tetszett legjobban.) Hatalmas „AlBirodalmat” (angolul: Under-Empire) uralnak, ami Kislev déli felétől egészen a távolkeleti Estalia területéig nyúlik. Fővárosuk, Skavenblight Tilea mocsaras, nyugati peremén rejtőzik. A legtöbb patkány ebben a gigantikus, összefüggő barlangrendszerben él, de vannak távolabbi területen cincogó, elszigetelt klánok is.

A skaven társadalmat a Tizenhármak Tanácsa kormányozza (Council of Thirteen), akik a Szarvas Patkány (Horned Rat) papjai. A főpapokat a Szürke Látnokok (Grey Seers) szolgálják: ők a faj vezetőinek ügynökei. A többszáz klán közül a négy legjelentősebb a Skryre (technokraták), az Eshin (orvgyilkosok), a Moulder (mutánstenyésztők) és Pestilens (ragályszórók). Ez a négy nagy csoport vonta ellenőrzése alá a legtöbb kisebb (warlord) klánt.

greyseer1.jpg

Fent: GreySeer - Kép forrása: lucas.hardi.org

Skavenek bővebben: 

(Kattints a tovább gombra -->)

Hogyan néz ki egy patkányember?

A legtöbb skaven bundája a barna valamelyik árnyalata, de léteznek szürke, fekete, fehér (és albínó) skavenek is. A szőr színe a patkányemberek számára fontos, mert az újszülött patkányokat ez alapján szelektálják. A fekete szín szerintük az „igazi gyilkos” jele, ezért elit harci képzésnek vetik alá ezeket a kölyköket. A szürkék és fehérek pedig többnyire a varázslók közé kerülnek. (A főnyeremény, ha szarvad van: akkor Grey Seer lesz belőled!) Ez viszont inkább csak babonán alapul, nem „genetikán”: ha egy barna színű kölyök kapná ugyanazt a képzést és élelmiszeradagot, amit egy fehér, akkor belőle is varázsló lehetne. (Itt jegyezném meg, hogy míg a régi skaven figurák nagyon szőrösek voltak, az újak bőre csupaszabb, mint egy átlagos mediterrán nőé. Csak az alkaron, fejtetőn és háton van némi bunda.)

A skavenek fürge, robbanékony lények: elképesztő mértékig képesek fizikai teljesítőképességüket feltornázni, de ez olyan sok energiába kerül nekik, hogy egy-egy komolyabb erőkifejtés után perceken belül belehalnak a kimerültségbe. Állandó tápanyag utánpótlásra van szükségük. Ezért van, hogy állandóan éhesek. …és ez okozza egyik legvisszataszítóbb tulajdonságukat is: csata után felfalják a halottakat. Ellenfélt és fajtársat egyaránt.

A skaven nőstények a hímsoviniszták eszményi női: félintelligens lények, akik csak szülésre (ergo előtte a szexre) alkalmasak. Rendkívül szaporák, egy alomban több tucatnyi kölyök születik, ezért valószínűleg legalább annyi skaven él a Warhammer világában, mint patkány a középkori Londonban. A világot csak azért nem tudják meghódítani, mert a klánok képtelenek összefogni. Jobban aprítják egymást, mint bármelyik másik fajt.

Patkánymágia

A Tizenhármak Tanácsának parancsára a mágia tanulmányozása a Grey Seer-ek és a Skryre klán „mérnök-boszorkánymestereinek” (warlock engineers – fura egy osztott kaszt) előjoga. A skavenek közül kizárólag ők varázsolhatnak. A Pestilence klán ragályszerzetesei (Plague Priest) ugyancsak erősek, de ők nem mágusok, hanem másféle erőkkel bánnak. A Grey Seer-ek és a Warlock Engineer-ek ismerik a Spells of Ruin varázslatait, a Grey Seerek és a ragályszerzetesek pedig meg tudják idézni a Spells of Plague mozaikjait. (A „Dreaded Thirteenth” varázslatot viszont csak a Grey Seer-ek tudják elkasztolni.)

Skaven vallás

Ahogy az imént említettem, a skavenek a Szarvas Patkányt imádják. Szent számuk a 13, ami köré sok babona épül. (Tizenhárom a skaven igazság!) Például: összesen 169 Grey Seer létezik egy időben. (169=13x13) A papjaik aduásza a Vermin Lord, ami egy, a Horned Rat szolgálatában álló démon. Ezt a pokolfajzatot a „szürkék” legtöbbször nem is ellenfeleik elpusztítására, hanem a rakoncátlankodó kisebb klánok megregulázására használják. (Az egység nagyjából másra nem is jó. Mindenesetre szép figura, a polcon jól mutat. Egy elkötelezett Skaven generálisnak nélkülözhetetlen szobadísz.)

verminlord.jpg

Fent: Vermin Lord - Kép forrása: Forge World

Technológia

A skavenek kultúrájának alapja a warpstone. Olyan, mint a fűszer: bármit főznek ki, abba kell egy csipetnyi belőle. A torzkő-alapú, halálosabbnál halálosabb ketyerék mestere a Skryre klán, akik a Warlock Engineerek segítségével ötvözik a warpstone erejét a mágiával. (Pl: Warp-lightning Cannon, Warplock Jezzails.)

A warpstone másik fontos tulajdonsága, hogy mutációt idéz elő: ezt a hatást legügyesebben a Moulder klán tudja kihasználni. (Ez a név folyton az X-Aktákra emlékeztet. Mulder ügynök elpatkányosodott.) Förtelmes szörnyeket tenyésztenek, mint például a Hell Pit Abomination és a Rat Ogrék. Ezekből aztán jó pénzt csinálnak: eladják (vagy kikölcsönzik) a többi klánnak különböző célokra.

A patkányhadsereg

Nagyon ritka, hogy egy klán egyedül menjen csatába. Általában többen szövetkeznek egymással. (Szalmaláng életű szövetségek ezek, mert a patkányemberek ritkán képesek összetartani hosszabb ideig.)

A skaven sereg gerincét a kisebb klánok klánpatkányai és rabszolgái alkotják. Egyenként gyengék, talán a legrosszabb egységek az összes közt, viszont nagyon olcsóak, ezért rengeteget lehet belőlük az asztalra pakolni. …és kell is! Mert kizárólag a „Lerohanom 100 patkánnyal az 5 egységét” taktika vihet téged győzelemre. A skaveneknél a mennyiség és nem a minőség számít.

A nagyobb klánoknak a „support” (támogató) szerep jut: a lövészek, hadigépek, szörnyek, mágia, satöbbi. Például, ha egy Warlord a Moulder klánnal szövetkezik, akkor óriáspatkányok és patkányogrék kísérik a sereget. Ha a Skryre klánt győzte meg valahogy, akkor hadigépek állnak a szolgálatába. (Ha mindkettőt „megvette”, akkor nagy mázlija van.) Nagyon változatos a sereg, de egyik taktikából sem maradhat ki a „horda életérzés”!

Hamarosan jelentkezek a cikk második részével, amiben a klánokat boncolgatom.

Addig is nézzétek meg ezeket a linkeket is:

Skavenek a Wargammers honlapon

Egy remek leírás von Khebab tollából Bala Csata és Taktika blogján: (kötelező olvasmány!!)

A cikkem írásában a következő forrásokra támaszkodtam:

Skaven lexikánum

UnderEmpire

Wikipedia

Chattering Horde

Szerző: StyxWar  2013.11.15. 15:36 Szólj hozzá!

Címkék: warhammer skaven fluff

A bejegyzés trackback címe:

https://styxmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr505635632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása