Tapasztalt warhammereseknek ez biztos triviális dolog, de kezdőként kicsit zavarba ejtő a zászló-problémakör. A lényeget eddig is értettem, de tegnap este Dzsoki (aka Dreon) fészbúkos távoktatással segített tisztázni pár kérdést a lobogók körül.

Az egység zászlósa: A legtöbb egység kinevezhet egy közkatonát zászlóssá 10 pontért. (Van néhány kivétel, például a Sisters of Avelorn egységnek nem lehet saját zászlósa.) Az értékei megegyeznek az osztaga többi tagjáéval. Az ilyen egyszerű zászlós a csata közben nem, de a végén, a győztes kiszámításánál sokat számít: plusz egyet ad hozzá az eredményhez. Vannak olyan katonák, amelyek mágikus zászlót is vihetnek magukkal. Vigyázat, nem mindegyik! A seregkönyvben ezt egyértelműen jelölik, az osztag értékeinél. Szinte mindig van pontkorlát is a zászló értékében, például a nemes elf Spearmen egység maximum 25 pont értékű zászlót vihet magával, a swordmasterek viszont 50 pontnyit. Ha veszel az osztagnak mágikus zászlót, a +10 ponton felül a mágikus zászló pontértékét is ki kell fizetned. Ha a zászlós elesne, egy társa felveszi helyette a lobogót.

BSB, vagyis Battle Standard Bearer: Ha akarsz, egy hőst kinevezhetsz zászlóssá, plusz pontok ráfordításával. Amennyire én tudom, ez mindenhol +25 pont, de nem néztem végig az összes seregkönyvet. Tehát a pontérték számítása: a Hős + 25 + a Zászló értéke. Fontos, hogy a generálisod nem lehet BSB, és a BSB-nél nem lehet másik varázstárgy. Egy seregben egyetlen BSB lehet, sőt: egyetlen hősnél/lordnál lehet mágikus zászló. (Egységnél lehet másik, lásd fenn.) A hősök közül se mindegyik lehet BSB: a seregkönyvben ez is jelölve van. Ennek a lobogónak több hatása van: egyrészt ugyanúgy megadja a +1 pontot a csata eredményének számításánál, mint a sima zászló. Másrészt a BSB 12 incses körzetében az egységek újradobják a rontott LD tesztjeiket. (Ez vonatkozik a break, pánik, fear, terror tesztekre, és a rallyra is.) A battle standardot hordozó hős csatlakozhat egy egységhez, ha akarod, de állhat önállóan is a pályán. Ha a BSB meghal, veszik a zászlója is: ezt senki nem tudja felvenni helyette.

Mindkét fajta zászlósra vonatkozik, hogy a vesztes csata utáni rontott break teszt elpusztítja a lobogót. Ilyenkor annyira el van foglalva a meneküléssel a csapat, hogy még a féltett kincsüket is hátrahagyják.

Lehetőségek, ötletek:

Nekem eddig úgy tűnt, az alapkönyv tüzes zászlója a leggyakoribb lobogó a pályán, de persze én nem dolgozok túl nagy merítésből. Dzsoki, aki hitelesebb forrás nálam, a tüzes lobogón kívül megemlítette a War Bannert, (+1 CR), a Banner of Swiftness-t (+1 Movement) és a Standard of Discipline-t (+1 LD). Nyilván nem lehet általánosítani, hiszen minden sereg és minden csata más, de a weben keresgélve is nagyjából ezeket találom a sereglistákban. A fajok különleges zászlói persze hozzáadódnak a sorhoz: például azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy a High Elf seregkönyvben virító Banner of the World Dragon egyenesen brutális. (Megfelelő módon alkalmazva.)

Ha kicsit tapasztaltabb lennék, most bősz szájhammerbe kezdenék és elvetemült osztag+zászló párosításokkal traktálnálak Titeket, de mindenki jobban jár, ha ezt mellőzöm. Helyette Rátok bízom, hogy tippeket adjatok kommentben. Előre is köszi!

UPDATE:

Tirold: "Alap könyvből: Banner of Eternal Flame, Ranger's Standard, néha Razor. Szerintem a Banner of The World Dragon az elfektől habár nem igazán ismerem a többi fajét még. Vagyis ismerem de csak a csata végéig :D Nekem tetszik még a Birodalom Dupla sorbónuszos zászlója is. Vélemény: Az alapkönyves zászlók jók, de szerintem drágák. Ha tudod, hogy lesz regen, hozol egy tüzeset és még pontban is jól kijössz míg a többi szerintem túl van árazva ( talán a Rampager's Standard nem...) Esetleg a Razor tud jó kombókat adni a többit nagyon elvétve láttam (Pl War bannert talán csak Bobi Gyíkjainál) Gleaming Pennant: 5 pontért jó és életet menthet és még a TK láda ellen is jó asszem. Banner of Swiftness: Nos,nem tudom. Esetleg Üllő egység gyorsítására használnám...Amúgy nem sok értelmét látom(igen, könnyen jár a szám M5-el :D) A többi (Wailing, Lichbone, Discipline, Scarecrow) szerintem nagyjából használhatatlan, felesleges vagy tényleg csak ha marad ki pontod..."

László Endre Dobos: "War bannert Gorgi meg Bobi meg én is használok rendszeresen, bár egyetértek, hogy sokkal jobbak a fajspecifikusak (azért fajspecifikusak) pl.: a DE armor pierce zászló feleannyiba kerül, mint az alapkönyves. YAY!  A banner of swiftness-t szoktam adni a gyíklovasoknak, de a +D3 CR. charge-nál jobban bejött (csak azért nem veszitek észre, mert "varázslatos" módon mindig a megállnak gombászni a charge-os körömben).

Bobi: "Nekem a "dobj jól" zászló kéne csak sose fér bele a pontba."

Puszti: "Ha már zászlókat osztogatsz, akkor az mindenképpen komoly osztagba fog menni, jó eséllyel deathstarba. Én személy szerint nem szeretem, ha ennyi pont van egyhelyen. Ami jó zászló lehet, az a flaming attackos, mert a regenes szörnyek ellen kötelező, illetve az elf word dragon banner. Berakod egy 30 fős swordmaster blokkba, mellé egy HE tanos varázslót book of hoeth-tel, aki spammeli a varázslatokat, így ugye nő az osztag sima támadások elleni mentője (lövés, közleharc), ha meg bejön a miscast, akkor 2+ ra lementik a srácok a gebaszt."

Szőke-Török Csaba: "Van az ogréknál egy jó, a dragonhide banner, ami mindig vettem a cicalovasoknak és mindig elfelejtettem használni. Roham 1. körében dobja újra a to hit és to wound 1-eket, plusz tud valami fagyasztós breath weapont."

Fattyú: "rule of the thumb: csak oda vegyél zászlót, ahol célod is van vele (magic banner), egyébként kidobott pont, illetve ajándék az ellenfélnek. MC-nél meg törés esetén az osztag harmada-negyede, amin pl az összeállás (normál Ld v dupla 1) múlhat…"

kgb: "Mondjuk a banner of discipline alapzaszlo sok sereg szamara, es nem csak az alapbol alacsony leadership-u seregeknek - pl. a supreme sorceress is javul vele, illetve a kulon kommandozo osztagok szamara is igen hasznos lehet. A +1 mozgas pedig nem csak torpe gyalogoson segit, jol johet as lovassagnal is. Es egyik sem tul draga-sot!"

Szerző: StyxWar  2014.01.04. 10:56 2 komment

Címkék: warhammer warhammer szabályok BSB

A bejegyzés trackback címe:

https://styxmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr635731051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.01.04. 21:57:30

Hát én az "új" ork könyvben nem találtam egyetlen használható fajspecifikus zászlót sem. Ami volt a "régi" könyvben és átkerült ide, annak pontértéke megnövekedett, így téve használhatatlanná. Szégyenszemre az orkjaim kizárólag alapkönyves zászlókat lobogtatnak. (Fajspecifikus tárgyak közül is egyedül a Lucky Head-et éri meg használni.) Véleményem szerint.

StyxWar 2014.01.05. 10:51:42

@bogesz001: ó, én ennek örülök. Két nagy ork horda is van a "szomszédban", legalább ennyivel kevesebb meglepetést okoznak.
süti beállítások módosítása