plaguefurnace.jpg...és akkor Miley Cyrus a Ragálypap felkapaszkodott a Wrecking Ballra Ragálygolyódobóra, és rohamot vezényelt a patkányhordának a törpék és elfek egyesített hadereje ellen. Kicsit szúrta az ülepét a sok tüske.

A májusi hosszú hétvége egy 2000 vs. 1000+1000 pontos meccset hozott: Dzsoki Skavenjei ellen álltak fel a Törpe és High Elf szövetséges seregek a Szentélyben. (Máténál.) A csatát az Organ Gun és a Plague Furnace dominálta, a White Lion zászlós kitartása és a Nyugdíjasklub Longbeard osztag szívóssága fűszerezte.

Ahogy a Dzsoki ellen vívott előző csatámban, ezúttal sem panaszkodhatok a kockadobásaimra, de Fortuna most sokkal kiegyensúlyozottabb kedvében volt.

Skaven horda 2000 pont

Lord: Grey Seer Lvl4 + Dispel Scroll, (benne a clanrat osztagban)

Hero: Plague Priest (+ Plague Furnace, flail, 4+ward) és Chieftain BSB +1 LD zászlóval, pajzzsal, plusz egy Warlock Engineer Doomrockettel. (Priest a Plague Monk osztagban, BSB és Warlock a Stormvermin osztagban.)

Core: 35 Slave, 35 Slave, 33 Stormvermin FC, AP banner + Ratling Gun, 20 Clanrat FC shield + Ratling Gun, 9 giant rat egy kezelővel.

Spec: 35 Plague Monk FC + Plague Banner (reroll)

Rare: Plagueclaw Catapult és Warp Lightning Cannon

 

Szövetséges sereg

(Máté szavaival: DZSOKILLER!)

Máté törpéi (1000 pont):

Hero: Dragon Slayer, Master Engineer, Runesmith + Master Rune of Balance

Core: 19 Longbeard, FC, GW, RoStrollaz;

Spec: Cannon, RoForging, RoBurning; Cannon, RoForging;

Rare: Organ Gun

 

Az én High Elfjeim (1000 pont):

Hero: Mage (Lvl1 Beast) + Dispel Scroll

Core: 10 Archer (light armour, zenész) 5 Silver Helm (shield, zenész, zászlós)

Spec: 20 White Lion (zenész, zászlós) + World Dragon Banner, 10 Phoenix Guard (zenész, zászlós)

Rare: Eagle

terep 20140502.png

Haver, hol a Lordom?

Az "osztott haderő" egyik legnagyobb nehézsége, hogy míg az ellenfél nagy és ütős dolgokat tud hozni, addig a szövetségesek elaprózzák magukat az egyes kategóriák százalékhatárai miatt. Ezt egyrészt a "halálcsillag osztag taktika" sínyli meg, de ez a kisebb baj, hiszen ezt nem muszáj (sőt: egyesek szerint nem is szabad) alkalmazni. (Halálcsillag osztag = Amikor egyetlen hatalmas, extraütős osztagra építed a győzelmi stratégiádat. Azt jól bevéded páncéllal/warddal/mágiával, oszt' mész előre vele, mint Rommel Észak-Afrikában.) 

A nagyobb probléma inkább a Lord és Hero kategória. Nem mindegy, hogy 500 vagy 250 pontot költhetsz el. (Nálam a Rare csoport is hajlamos szűkösnek bizonyulni, de valószínűleg ez nem annyira általános jelenség.) Én ezt speciel úgy oldottam meg, hogy nem hoztam Lordot és "Hero choice"-ból is csak egy első szintű Beast Mágust raktam be. Inkább a Special csoportra koncentráltam, abból viszont az utolsó pontot is kipaszíroztam. A mágus-generálisom igencsak megdolgozott a pontjáért: a Plague Priest, a GreySeer és a Warlock Engineer ellenfeleként úgy érezhette magát, mint egyszeri érettségiző a vizsgabizottság előtt. (De legalább volt puskája. A Dispel Scroll.)

A csata

Mátéval egyeztettük a sereglistát, hogy minél jobban össze tudjunk dolgozni. Megbeszéltük, hogy két nagy gyalogsági blokkunk lesz, valamint ő hoz ágyúkat, én meg kb minden mást. (Chaff és mágus.) Ő a Longbeardeket rakta be, én meg White Lionokat, hogy egymást támogatva haladjanak előre, amíg az ágyúink dolgoznak. Eredetileg a Phoenix Guard osztaggal is előrébb akartam menni, támasztva az Oroszlánok oldalát, de látva, hogy az ágyúknak védelemre lesz szüksége, végül inkább hátul maradtam velük.

Azért, hogy jobban együtt tudjunk haladni, Máté adott járókeretet (Vanguard Rúnát) az amúgy csigalassú Longbeard osztagnak. Gondoltuk, hogy az Oroszlánok úgyis gyorsan utolérik őket. Így is lett, bár az kicsit bezavart, hogy -mivel Dzsoki kezdett- a slave kocka hamarabb rohamozta be a Longbeard-eket, mint ahogy azok a White Lionokkal karöltve belerontottak volna a Plague Priest osztagba. Ez egyébként heveny szopornyicát okozott az oroszlánoknak, amibe később bele is haltak. ...de előbb még leszedték a Ragálypapot és megritkították a fertőzött patkányszerzeteseket. Pfejj. Nagyon lényeges pillanata volt az egész ütközetnek, hogy a közelharc második körében egyetlen katonám fennmaradt (a hős zászlós, a World Dragon Bannerrel) és mivel Stubborn az osztag, alap LD-re dobtam és el sem szaladt. Ez egy plusz kör ragálymentességet biztosított a Longbeard osztagnak. Asszem szobrot állítok annak a White Lionnak...

Közben az egyik Ratling gun beállt a mocsárba és onnan lövöldözött, a másik pedig levadászta a katapulthoz vészesen közel ért Reavereimet. Már a sereglista írásakor szívtam a fogam, hogy nem fér be az íj a reaverek felszerelésébe (15 pont kellett volna még valahonnan), és ez később meg is bosszulta magát. Így nem tudták lelőni a Ratling Gunt, mielőtt az szitává lyuggatta volna őket. Akkor még átkoztam magam, hogy nem vettem le két White Liont emiatt, de a fent említett WL zászlós bebizonyította, hogy az nagy hiba lett volna. Így pár nappal később azt mondom, hogy az íjászok könnyű páncélját kellett volna levetni és a Silver Helm zászlóst leminősíteni közlegénynek... de ez persze csak utólag jutott eszembe. Shit happens.

Míg a White Lionok a Plague Monkokkal pofozkodtak, a Ratling Gunok pedig lovasokra vadásztak, addig a Stormvermin osztag nyomult előre, a lövészdombunk irányába. Kaptak néhányszáz golyót az Organ Guntól és az ágyúktól, ezért alaposan megfogyatkozva értek a Phoenix Guardjaim elé. Mellettük kicsit lemaradva jött egy slave osztag, akik mögött elslisszantak villámágyúvadászatra a Silver Helmek. A Főnixőrök nemes eleganciával tűrték a számtalan csapást, varázslatot és lövést: míg a Stormverminek szép lassan elfogytak, addig ők csak ácsorogtak sztoikus nyugalommal, kéken derengő alabárdjaik fényénél a törpe ágyúk és a patkányhorda között.

Az ütközet egészen eddig egyértelműen Dzsoki fölényét mutatta: a reaverek és a sas elpusztultak, a mágusom dispellen kívül másra nem volt jó, az egyik ágyúnkat kilőtte a Lightning Cannon, a White Lion blokk elpárolgott és a SilverHelmek is háromra fogytak. A patkányokból viszont egyetlen egység sem esett le, csak a Plague Priest orrát tolták fel gonosz kis szürkeállományába a Fehéroroszlánok. Rosszul állt a szövetség szénája.

Az ötödik körben viszont fordult a kocka: a Silver Helmek levadászták a villámágyút, a Főnixgárda és az oldalról támadó Slayer közös erővel legyőzték a Stormvermin osztagot. Az utolsó három konzervpatkány menekülőre fogta, és a Slayert küldtük utánuk, hogy a jobbszélső slave kocka ne kaphassa telibe az ágyúinkat a Főnixőrök miatt. (Később ezek a rabszolgák pánikszerűen felrobbantak a Főnixőrök első suhintásától.) Az íjászaim meg lelőtték a Giant Rat osztagot, amit előzőleg megritkított az Organ Gun.

longbeard.jpgAz öregapók Longbeardek derekasan állták a sarat: a meccset az ő szívósságuk hozta meg nekünk. Lenyomták a balszélső slave kockát és keményen állták az oldalukba támadó Plague Monk osztag ütéseit. Sajnos eddigre nekem fellőtték a pizsamát (nem a sajátomat, hanem a lányomét, de az eredmény szempontjából ez mindegy), szóval mennem kellett... innentől tehát csak homályos sejtéseim vannak, hogy mi történt, de az biztos, hogy a balszélső slave kocka pusztulása után egy szerencsétlen pánikteszt lefuttatta az asztalról a Clanrat osztagot, GreySeer-estől. Éljen a patkányok remek Leadership értéke! (hehehe)

A Longbeard osztagból egyetlen nagypapa élte túl a harcot, de ő pont elég volt ahhoz, hogy megtartsa az osztag pontjait.

 

Kemény ellenfél ellen, nehéz és küzdelmes csatában győzött tehát a dicsőséges Törpe-Elf hadsereg. Később ráérnek még összekötni a bajuszt szakállt.

Tapasztalatok:

- A Longbeard jobb veled, mint ellened.

- Legközelebb le kell lőni a Plague Furnace-t a 'csába, mielőtt közelharcba érne. (Ezt a tippet Dzsoki adta nekem, a csata után. THX! :) )

- A Ratling Gunt is le kell lőni a 'csába.

- A patkányok "13-as" varázslatának puszta megléte pszichológiai hadviselésre alkalmas. Nem is kell használni.

- Az Ellyrian Reaver félkarú rabló az íja nélkül.

- A Főnix Gárda tartósabb, mint a fejfájás egy sör+becherovka este után.

slayercharge.jpg

Intermezzo: Máté Slayere kergeti a megfutott három konzervpatkányt. (Stormvermint.) Háttérben az elmocsarasodott Ratling Gun és az erdőszéli Főnixőrökbe beleakadt slave osztag háta (egy Rat Ogre unitfillerrel). Az üres kartontálca a távolban a valaha volt Stormvermin movement tray. 

Valaki szóljon Dzsokinak, hogy fesse ki végre a figuráit. :)

Szerző: StyxWar  2014.05.06. 01:15 9 komment

Címkék: törpe battle report high elf skaven csatajelentés Dwarfs Phoenix Guard White Lion

A bejegyzés trackback címe:

https://styxmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr156112528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edlen 2014.05.06. 09:15:33

Áhh, már látom milyen jót fogunk beszélgetni szombaton Rommel stratégiájáról!

StyxWar 2014.05.06. 09:44:11

@edlen: Felőlem oké. ...de biztos nem lesz annál jobb dolgunk?

Tamás Sziráczki 2014.05.06. 10:32:30

Big Like:D Megint egy állatira jó csatajelentés:) www.youtube.com/watch?v=S0UvJZmGTsk

Habár én az íjászokat nem értem, mi célt szolgáltak. Tapasztalatom szerint ha nem terelövős egység, akkor csak nagy. NAGY mennyiségben érik meg. Az ifjú elfeknek én nem vesződnék a páncéljukkal. A fájdalomtól csak erősebbek lesznek. Vagy halottak. Sajnos. Reaverek t3 ellen nagyon jók tudnak (inkább hasznosak neked, az ellennek idegesítőek) lenni íjakkal. Illetve nem lvl egy vazsit hoztam volna, hanem síma noblét kicsit jobban felcicomázva és a törpökre bíztam volna a dispellezést teljesen. Igen, a D.Scroll miatt ez fájó, de hát valamit valamiért:S Főleg, hogy volt BotWD meg PG. Habár 13-as....Amúgy szép volt az elképzelés, szerintem jó volt amit csináltatok főleg amikor meghallottam Dzsoki ismerős kiáltásait a gőz hajtotta gépek és vonyító büdös dögök harca közben :D

olajosg 2014.05.06. 10:45:56

Ha nagyon 13azni akartam volna, akkor hozok egy power scrollt és elnyomom 6 kockával :D
Volt-nincs white lion osztag :D

Tamás Sziráczki 2014.05.06. 12:45:44

Ja. És a BotWD a táp mi? :D Ez van. 13as-ra úgy lehet felkészülni, hogy az ütős egységed elég nagy. Márt nem tudsz nagyon. Ha kidobja akkor ki van dobva, nem tudsz vele mit csinálni, ha meg nem akkor megérte imádkozni:D De ugye hátha nem jön ki neki, és duplát sem dob. A másik meg, halálcsillag azért kell...Nem azt mondom, hogy egy 1000 pontos egység legyen 50-60 fős WL,SM vagy PG osztag, vagy 20 DP. De kell egy osztag ami arra van, hogy bevigye a halálos csapást. És ennek túlélőképesnek kell lennie plusz nagyon fontos, hogy ki legyen szolgálva a core választások által pl. Szerintem a halálcsillag akkor nem jó, ha van egy nagy blokk, és gyakorlatilag semmi nincs mellé. Pl SomiTOmi legutóbbi serege hasonló volt. hozott kb 20+ WoC-ot, meg volt még mellé 5 káoszlovag, meg Throgg meg marauder, de se nem volt összehangolva se nem volt elég, hogy beragasszanak pl közelharcba, vagy, hogy meg gyengítsenek.

StyxWar 2014.05.06. 18:27:03

@Tamás Sziráczki: Köszi :)

Az íjászok egyébként csak a mágus "meat shield"-jei voltak. Valószínűleg tényleg jobban jártam volna egy egyszerű noble karakterrel, a LvL1 helyett, de így is jó volt.

A "Halálcsillag osztag" esetében én se nem védekezek, se nem támadok. (Ahogy a cikkben sem.) Majd megmondják a tapasztaltabbak. Pl te. :)

edlen 2014.05.07. 00:17:28

@StyxWar: ennél mi lehetne jobb? :-)

StyxWar 2014.05.07. 09:46:20

@edlen: ...azért lenne pár ötletem.

Tamás Sziráczki 2014.05.07. 10:28:44

Milyen kedves:D Egyébként játékstílusok és tapasztalatok ütközése ez. Valószínű túl sok komponensű, hogy egyértelmű konklúzióra jussunk, hacsak nem azt vesszük, hogy ebben a kiadásban és főleg bizonyos ellenfelek(ork) ellen nem életképes, ütőképes egy kissebb(10-20) fős egység. Se nem lesz Steadfast, se nem üt eleget, se nem marad sorbónusza. Majd kialakulgat a saját véleményed stílusod az ügyben :)
süti beállítások módosítása