charge2.jpgA Tó Hölgyének népe nagyon tetszik nekem, majdnem őket választottam első seregnek. Ami mégis ellenük döntött, az csupán az volt, hogy a pletykák szerint 2014-ben új seregkönyvet kapnak, ami igencsak ráfér a lovagokra. Bár nagyon hangulatos sereg, nehéz velük nyerni: minden előnymorzsát ki kell használni, minden szabályt alaposan ismerni kell. Nem kezdőknek való frakció.

Úgy okoskodtam, hogy a Nemes Elfek után előbb-utóbb másik sereget is szeretnék majd, és idővel majd eldöntöm, hogy ezek a Wood Elfek, vagy Bretonnia lovagjai lesznek-e. Persze, vannak skavenjeim is az IoB miatt, és biztosan felfejlesztem őket annyira, hogy 1000-1500 pontot ki tudjak rakni belőlük, de valahogy nem állnak jól a kezemben. Gyönyörűen faragott figurák, imádom festeni őket, de hogy az élükre álljak, mint Főpatkány... háááát... nemtom. Nem az én stílusom. Talán majd megjön a kedvem hozzájuk később. 

Na, de a lényeg: pár hete, amikor a hivatalos honlapot nézegettem, feltűnt, hogy a breton frakció "fiókja"  nagyon üres. Alig van pár egységük a weblapon. Először csak vállat vontam, de azóta több helyen olvastam aggodalmaskodó posztot. Miért tűntek el? Ha elfogytak a készletről, miért nem pótolják? Talán kivonják a forgalomból a frakciót? ...vagy csak új figurákat kapnak?

Az új seregkönyv érkezése megmagyarázná a hirtelen váltást, de elvileg először a törpék kapnak ráncfelvarrást. Miért nem az ő seregeiket vonták akkor ki? (Még az is túl korai lenne, nemhogy a lovagok visszahívása.) A magyarázathoz jobban kellene ismernem a GW üzletpolitikáját és szokásait, de némi eszmefuttatást megér a dolog. 

Mégis a breton seregkönyv jön ki először?

A két legvalószínűbb magyarázat közül a kellemesebbel kezdem: a GW hamarosan, talán még a tél végén kiadja az új breton kódexet, sok újrafaragott figurával. Szeretnék hinni ebben, komolyan.  ...de legyen szíves valaki régebbi motoros idézze fel a kommentek közt, hogy bevett szokás-e a régi figurák kivonása a polcról az új seregkönyvek  bevezetése előtt? 

Megszüntetik Bretonnia támogatását?

Kislev után a bretonok is búcsúznak a Warhammertől, mint önálló frakció? Egy nagyon népszerű sereg megszüntetése nem lenne felhasználóbarát lépés, de őszintén: az eddigi tapasztalatok alapján számít ez a GW-nek? Én még a poros nyomában sem voltam a hobbinak, amikor a Dogs of Wart, Kislevet és a káosztörpéket kivezették a támogatott fajok sorából, így nem tudom, akkoriban ez hogy történt. Karak (értsd: Egy Öreg Róka) mesélje el lécci kommentben, mik történtek akkoriban, hogyan menedzselték a kivégzést a cégnél.

Pénz, pénz, pénz

Az új seregkönyv megírása és kiadása nagy befektetés. Ahhoz, hogy ez megtérüljön, jó sok pénzt ki kell húzni a játékosok zsebéből. (...ami egyébként nem olyan nehéz.) Újfent hangsúlyozom, hogy nagyon új vagyok a hobbiban, de gondoljuk csak át, egy profitorientált cég mit tenne.

Kiinduló helyzetben van egy nagyon szűk "fajspektrumon" gazdálkodó, (kb: emberek és pegazus) feudális középkort modellező seregünk. A frakció nagyon régi, rengeteg játékosnak van breton serege, főleg lovagok. (Értelemszerűen, hiszen ez a sereg gerince.)  Namármost. Mivel a régi figurák többsége felveszi a versenyt a legfrissebben faragott modellekkel is, hiába adnának ki új lovagokat, azokat túl kevesen vásárolnák meg. Hiszen jóformán mindenkinek van egy (vagy több) vonatnyi lovagja. Az tök jó, ha feltápolják őket az új seregkönyvben, de ezzel inkább csak az otthoni dobozokban lapuló figurák kerülnek elő, nem vesznek újakat a népek.

Ahhoz, hogy új figurák vásárlására késztessük a játékosokat,

1, olyan egységeket kell feltápolni, amik eddig elhanyagolt egységnek számítottak. (Puszti kolléga szóhasználatával élve: szopóágon vannak.)

2, vadiúj egységeket kell tervezni, faragni, gyártani, teríteni.

Az első verzió a könnyebb módszer, mivel ez igényli a legkevesebb tőkeráfordítást. Csak átírjuk az új seregkönyvben a parasztok statisztikáit és kész. (Plusz íjászokét, satöbbiét.) Ez azzal fog járni, hogy a lovagok viszont gyengülnek. (Azért, hogy ösztönözve legyenek a breton játékosok a többi fajta figura megvásárlására.)

A második változat sokkal nehezebb megoldás, mert a fluffhoz is illeszkedő, mégis teljesen újonnan legyártott daraboknak kell a polcokra kerülniük. Nem ismerem a breton mondavilágot eléggé ahhoz, hogy tippeket tudjak írni, de ha Wood Elfekről lenne szó, akkor pixiket, sprite-okat mondanék. Mivel a GW a breton Rare kategóriát teljesen kiirtotta a honlapjáról, talán nem szentségtörés azt feltételezni, hogy ott tervez komoly változásokat jövőre. ...valamint a nevesített karakterek részlegében.

Összesítés

Nem látok a jövőbe és a GW üzletpolitikáját sem ismerem behatóan, szóval a fent leírt dolgok csak egy álmatlan éjszaka agyszüleményei. Személy szerint azt gondolom legvalószínűbbnek, hogy a breton kódex kiadása lesz a legelső  változás fantasy fronton, és a lovagok enyhe gyengítése mellett néhány jelenleg "futottak még" egység jelentősen megerősödik. A Rare kategória pedig kap egy-két vadonatúj darabot, valamint kijön egy (két?) teljesen új, nevesített karakter. ...aztán majd visszanézzük ezt a bejegyzést fél év múlva, és jókat mosolygunk a badarságok miatt. :)

Neked mi a véleményed, mi történik a bretonoknál?

Szerző: StyxWar  2013.12.26. 13:43 4 komment

Címkék: bretonnia

A bejegyzés trackback címe:

https://styxmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr25709214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilinger Ádám 2013.12.28. 12:00:25

Hogy mi történik majd, azt csak a GW tudja (talán), de kihalni csak nem fogunk. Ha más nem, ezzel a régi szabálykönyvvel még egy ideig eljátszogathatunk. De én arra tippelek, hogy nemsokára jön az új (rendes Warhammeresként már előre félek tőle, hogy mit b*****nak szét), ezért slankítanak a jelenlegi repertoáron.

zirrian 2014.01.11. 16:20:20

Spec karakter lehetne több is. Nem tudom, olvastad-e a régi seregkönyvet, de ott több, mint 10 spec kari volt - mind elég változatos. Jeanne d'Arc fantasy változata, Robin Hood, trubadúr hős, kereszteslovag+szaracén harcostársa, lovagi tornák verhetetlen lovagja...mostaniba meg van 3.

Annak örülnék, ha a köv. könyv kb. három fő egységtípust tartalmazna - parasztokat, fegyvereseket, lovagokat. A parasztok hosszúíjjal, esetleg lázadlázadlázad jelleggel vasvillákkal-fáklyákkal, a fegyvernökök kb. a mostani yeomanek, csak lehetne hozni őket gyalog is, a lovag emg egyértelmű.

StyxWar 2014.01.11. 20:30:23

@zirrian: nem, nem olvastam a régit, nem tudtam, hogy ilyen sokféle karakterük volt régebben.

Nekem az tetszene, ha olyan jó "szerelhetőséggel" jönnének ki az új dobozok, mint az "új" Dark Elfek: az alap figurára szinte bármilyen fegyvert választhatnál. (Ésszerű keretek közt. Nyilván parasztnál nem lesz Great Weapon, legfeljebb kasza.)
süti beállítások módosítása