Tegnap megígértem, hogy a High Elf fluffal (kultúra, történelem, földrajz, életérzés) is foglalkozok. Az ígéret szép szó, álljon hát itt Ulthuan királyságainak rövid bemutatása.

Avelorn

Avelorn a legősibb elf királyság, a monda szerint ez a föld minden elf őshazája. A királyság tulajdonképpen egyetlen, óriási erdő. Ulthuan szigetének (vagy inkább mini kontinensének?) északi részén, a Belső Tenger partján fekszik, ahol az Everqueen („Örökkirálynő”) alattvalói élnek viszonylag nyugodt és orkmentes életet. Északi szomszédja Chrace, nyugatról Ellyrion, keletről Saphery szegélyezi. A mágikus erdő az északi részen, Anulii felé sötétebbe fordul, és innen bizony időnként csúnyaságok törnek az elfekre, de az asurok nem tolerálják ezen szörnyetegek élettér-elméletét és inkább agyoncsapják őket az elf népességfogyás lassítása érdekében.

Avelorn lakosai nagyon kevesen vannak, még a többi elfhez képest is. A hajuk szőke, szemük mogyoróbarna vagy kék. Katonaságuk gerincét a Nővérek alkotják (Sisters of Avelorn), elit harcosaik pedig az Örökkirálynő Szolgálói (Handmaidens of the Everqueen). Természetesen mellettük szolgálnak a szokásos fegyverzetű katonák is, íjjal, lándzsával, karddal. A többi elf királyságban oly’ gyakori Nyílvető (Bolt Thrower) Avelornban nagyon ritka, pusztán azért, mert az erdőben nehéz használni. Hadseregük kiegészítésére inkább sasokat (Great Eagle) használnak, akár csak hírvivőnek, akár nemeseik hátasának.

Jelenleg Avelorn Örökkirálynője Alarielle, aki az asurok spirituális vezetője is egyben. Egyesek úgy vélik, hogy ő Isha istennő inkarnációja, mások inkább Lileath-hoz, a mágia istennőjéhez hasonlítják. Szépsége legendás, állítólag még a sötételf boszorkány, Morathi is elhomályosul mellette. (Bár viszonylag kevesen lehetnek életben, akik mindkettejüket látták, tehát az összehasonlítás gyenge lábakon áll. – a szerk.) A természet ereje annyira átjárja, hogy az erdei állatok nem félnek tőle. A sötét elfekkel vívott háborúban kulcsszerepet vállalt, a gonoszok elrabolták, Lord Tyrion megmentette, de az a történet egy másik cikkre tartozik. …vagy egy romantikus regényre.

Avelornnal kapcsolatban két fontos helyről kell még említést tenni: a királynő udvartartása, az „Evercourt” folyamatosan vándorol, sosem marad egyhelyben. Isha istennő szent forrása és a körülötte növekvő erdő, Gaen Vale azonban nagyonis egy helyen marad: ez a szentély Avelorn déli részén fekszik. Legendás lények élnek itt, például pegazusok és unikornisok. Csak elf nők látogathatják, állítólag férfi még sosem tette lábát erre a földre. A nagykorúságukat elért lányok viszont mind ide jönnek, és egy szertartáson vesznek részt… ami, ahogy már említettük, férfiak számára nem látogatható. Legnagyobb bánatukra.

Avelorn színei a zöld és a fehér, kevés pirossal kiegészítve. Jelképük a vérző szív.

caledor.jpgCaledor

Caledor vulkanikus föld, a sárkányok hazája. Az itt élő elfek ruháinak színe, címere mind ezt idézi: izzó vörös, „pikkelyzöld”. A sárkányszelídítés itt nemzeti sport. Erről a földről valóak a Sárkányhercegek (Dragon Princes), akik hol sárkányon, hol lovon érkeznek csatába. Különleges, mágikus nehézpáncéljuk (is) megkeseríti az ellenfeleik életét. Jelképük természetesen a sárkány.

Chrace

Hegyes-völgyes, sűrű erdővel borított terület Ulthuan patkójának északi részén, a külső íven. Az itt élő elfek a legjobb erődjárók és vadászok. A királyság harcosai gyakran állatbőröket viselnek ruha és/vagy páncél gyanánt. Chrace büszkeségei a Fehér oroszlánok (White Lions), akik a Főnix Király személyes testőrei. Ők egy-egy fehér oroszlán irháját hordják magukon: az állatot ők maguk vadászták le, ez a beavatási szertartásuk része volt. Kedvenc fegyverük a masszív fejsze. Színük a vörös, fehér és a krémszín. Jelképük az oroszlán.chrace.jpg

Cothique

Ez a királyság sziklás, zátonyos partvidékéről és szeszélyes vizeiről híres, nem csoda hát, hogy tengerészei messze földön híresek. Nagy utazók, ezért a világban szétszórt elf kolóniák többségét eredetileg innen származó családok lakják. Harcban a specialitásuk a tengeri szörnyek és kalózok ellen való küzdelem. Divat errefelé a legyőzött tengeri lények bőréből készített köpeny és a tengeri kígyót ábrázoló sisak, páncéldísz. Általában a tengerre emlékeztető színeket viselnek: kék és kékeszöld. Jelképük mindenféle tengeri lény.

Eataine

Eataine a leghatalmasabb Ulthuan királyságai közül. A Smaragd Kaput és Lothern városát fogja körül. Lakosai közt sok a kereskedő, és Cothique lakosaihoz hasonlóan ők is nagy világutazók. Ez itt sűrűn lakott terület, ami azt jelenti, hogy a hadserege is nagyobb, mint a többi tartományé. A kereskedőknek hála Eataine gazdag vidék is egyben, és ez a két tulajdonság együtt nagyon jót tesz a helyi katonaságnak. Az ide tartozó Sea Guard harcosok remekül képzettek, kitűnő a felszerelésük. A nyílvetők kezelő személyzetét is Eataine-ben képzik ki.

Eataine hadseregének színe a piros és a sárga, jelképük a tengerből kiemelkedő főnix. A Sea Guardok ugyanakkor fehér és kék ruhákat hordanak, ezüst páncéllal. Az ő jelképük a vörös tengeri kígyó.

Ellyrion

Ellyrion a hatalmas, füves síkságok világa, ahol az elfek remek paripákat nevelnek. Az itt élő nép kitűnő lovas, szinte hamarabb tanulnak meg lovagolni, mint járni. A híres könnyűlovasok, az Ellyrian Reavers harcosok innen valók. A színeik a kék és a pink, jelképük a pegazus. Sisakjukat gyakran díszítik színes tollforgók. Talán széljelzőnek használják… ki tudja?

Saphery

hoeth.jpgEz a tartomány csicsog a mágiában, ennek megfelelően sok varázsló él itt. A királyság jelképe a Fehér Torony, amely mérföldnyi magasan emelkedik a felhők felé. A torony természetesen a mágia tanának fellegvára, és ennek megfelelően a Loremasterek is itt élnek. Hoeth kardmesterei is itt aprítják a gyakorlóbábúikat kétkezes kardjaikkal. Színük a kék és a fehér, jelképük a holdsarlót tartó metálvillás kéz.

Nagarythe (Shadowlands)

Nagarythe története olyan fontos és jól dokumentált, hogy egy külön cikket érdemelne. Talán idővel meg is kapja, de most dióhéjba foglalom az ügyet.

nagarythe.jpg

A Nagy Kataklizma során, amikor Ulthuant elnyelte az óceán, Nagarythe földje is szinte teljesen víz alá került. Csak a legmagasabban fekvő területek maradtak szárazon, de itt is pusztított a Szétválás hatalmas mágikus ereje. Ami kevés megmaradt Nagarythe-ból, azt az elfek Árnyékföldnek nevezték el, ami illett is a misztikus, furcsa területre, nomád lakóira. Nagarythe népéről oly’ keveset tud még a többi elf is, hogy jóformán csak a legendák barbár, kegyetlen és vad szereplőinek tartják őket. Az viszont biztos, hogy annak idején az „árnyékjárók” földjéről indult el a gonosz Malekith, aki sötét elfjeivel káoszba akarta rántani Ulthuan népét. Nagarythe elfjei tehát egy tőről fakadnak a renegát sötét elfekkel. Azóta is jobban emlékeztetnek rájuk, mint saját fajtájukra. Ez a hasonlóság azonban felbőszíti őket: ősi gyűlölet fűti Nagarythe népét Naggaroth sötételfjei ellen. (Igazság szerint pont ez a mély gyűlölet és vérszomj teszi őket leginkább hasonlatossá a káosznépekhez.) Ha egy igazi árnyjáró mégis felbukkan a nemes elfek közt, őt inkább félelemmel és elzárkózással fogadja Ulthuan népe. Nagarythe ugyanis az élő bizonyíték arra, hogy az elf szíveket is megfertőzheti a Káosz.

Elf mértékkel mérve épp’ csak a közelmúltban történt, hogy Calaidan, a Coraith Házból megpróbálta visszavezetni Nagarythe népét az asurok közé: mindenkit meglepett, hogy sikerült a terve. Az árnyékjárók azóta mindent megtesznek azért, hogy visszaszerezzék becsületüket és jó hírüket, lemossák a Káosz mocskát lelkükről.

Nagarythe földjén nincsenek nagyobb városok. A népesség klánokba szerveződik a még termékeny földeken és kicsi falvakban élnek, amelyeket erődszerűen védenek. (Palánkokkal, falakkal, árkokkal.) Elfjei sötét színű ruhákat hordanak: a fekete, sötétkék, mélybordó a leggyakoribb viseletük. Jelképük a holló.

Tiranoc

tiranoc.jpgValaha ez a királyság volt a leggazdagabb és legnépesebb az összes elf ország közt, de a sötételfekkel történt fiaskó után Tiranocot majdnem teljesen elnyelte az óceán. A legtöbb várost azóta halak látogatják és a tiranoci elfeknek csak néhány kolóniája úszta meg szárazon. Szó szerint. A harcosok azóta foggal-körömmel próbálják megtartani a hagyományokat és ehhez hozzátartozik az is, hogy a régen olyan hatékony szekeres hadviselést erőltetik. (Sőt, ez egyfajta státusszimbólum. Ha nincs szekered, szegénynek számítasz.) Most, hogy elvesztek a nagy síkságok, kicsit nehezebben megy ez a szekeres manőverezés nekik. Alig van helyük egy tisztességes kézifékes fordulóra.

Tiranoc színe a sárga, kék és a fehér. Címerük a sas és a szekérkerék. (Ez utóbbi inkább dísztárcsának tűnik a zászlókon.)

Yvresse

Yvresse a híres Eltharion hazája. Kemény, eltökélt harcosok élnek errefelé, akik elsősorban a lándzsát favorizálják. Kedvenc harcmodoruk a szoros falanx, amikor a gyalogos katonák egymásnak vetett vállal menetelnek előre, lándzsáikat előre tartva, pajzsaikkal egymást védve. Jelképük a sólyom, színük a liláskék és a fehér.

 

Források:

Ulthuan.org

Wikipedia

High Elves: Uniforms & Heraldry

Szerző: StyxWar  2013.12.04. 15:03 4 komment

Címkék: warhammer high elf fluff

A bejegyzés trackback címe:

https://styxmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr685675526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.12.05. 10:34:17

Akárcsak a Skavenes, ez a cikk is jó volt. Ilyen fluffosdi jöhet még.

StyxWar 2013.12.05. 13:04:49

@bogesz001: Ó... akkor más nem is, csak a fluffos? :P

:)

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.12.05. 14:00:36

@StyxWar: Eddig elolvastam az összes posztodat. Nekem bejönnek. Tetszik a lelkesedés és a humor bennük.

De a fluffos meg kifejezetten jó, mert ezekről a dolgokról eddig nem olvastam.

StyxWar 2013.12.05. 15:19:16

@bogesz001: Köszi, köszi! Ennek nagyon örülök. Made my day. :)
süti beállítások módosítása