highelf1.jpgMegéri-e nekem a High Elf Battalion megvétele? Sokat gondolkodtam rajta. (Min nem gondolkodok sokat?) Nézzük, mi van benne: 20 Spearmen, 20 Archer; 1 Tiranoc Chariot, 8 Silver Helm. Ha el akarsz kezdeni egy High Elf sereget, ez egy jó választás, pláne, ha dobsz mellé rögtön egy mágus pakkot is. Mindenből van egy kicsi benne: gyalogság, lovasság, íjászok. Kiváló doboz, ha ki akarod próbálni, melyik taktika áll hozzád legközelebb.

Csakhogy. Azt kezdő szemmel is látom, hogy a High Elf faj nem egy „generalista” sereget termel. Nem lehetsz mindenben egyformán jó, mert akkor csak azt éred el, hogy igazából semmiből sem vagy elég jó. Ráadásul csilli-villi elfjeink nem a core egységek terén remekelnek, hanem a special és rare katonák fogják megnyerni nekünk a csatát. Meg a mágusok. …akkor most biztos, hogy ennyi pénzt kellene beleölnöm egy doboznyi core egységbe (plusz a chariotba), amiből valószínűleg csak az archereket fogom használni? Sajnos igen.

Ugyanis. Szerintem a High Elfek legnagyobb előnye a variálhatóság. Ha egy rutinos játékos meglátja, hogy az ellenfele például Ogrékkal van, vállat von és felkészül az ogrék szokásos stratégiájának visszaverésére. Bretonokkal ugyanez. Satöbbi. (Nem leszólni akarom ezeket a seregeket, nekem is nagyon tetszenek, de lássuk be, egy Ogre hadosztály leginkább az érintéssel ható mágia mestere. Nem kell például attól tartani, hogy oldalba kapnak egy egész osztagnyi, gyorsan mozgó könnyűlovassal. Max egy-két kósza kardfogú macskától lehet félni… mondjuk, azoktól kell is.) Ugyanezt egy Helf sereggel nem tudod belőni: jöhet íjászokkal a susnyásból, vagy spearmen hordával az arcodba bele jóóól, esetleg oldalba kaphat a lovassága. (…hogy a hátulról jövő támadásokról ne is beszéljek.) Közben meg kenheted a naptejet a bőrödre a főnix ellen.

Tehát. Taktikai előnyt szeretnél? Íme, a Battalion doboz. Ha később kiválasztasz egy hadászati stílust, tuti, hogy ebből kelleni fog hozzá az egyik osztag, plusz kisegítő egységnek egy másik. Lehet, hogy közülük valamelyik csak polcdísz lesz, de legfeljebb eladod. Persze, önmagában a Battalion még meghal a csatamezőn, de tényleg nem kell hozzá sok dobozt vásárolnod, hogy ütőképes sereged legyen. ...mondjuk ettől még nem tutifix, hogy megveszem. :)

Azt hiszem, érik egy sereglistás poszt... Tippeket itt lent várok, a kommentek közt. :)

...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...---...

Update:

Az inkvizitor.hu-n érkezett válaszok:

"Meg, de nem azért, amit írtál. (Egy ogre 6-os alap múvval, meg a scout maneaterekkel előbb kap oldalba, mint egy Helf) Mindkét használható core benne van: íjász meg az ezüstbili lovagjai. A többi meg néha jó. Ellenben hogy variálható lenne? Lehet. De T3 no save sereg esetében ez nem igazán számít…:P"

(by Fattyú)

"Ha jól számolok kevesebb, mint 10% a spórolás az egyenkénti vásárláshoz képest. Hacsak nem kell valakinek msotanában ebből az összes egység akkor simán meg lehet venni külön, ami kell…"

(by balinmaster)

Szerző: StyxWar  2013.11.28. 14:40 2 komment

Címkék: warhammer high elf

A bejegyzés trackback címe:

https://styxmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr585665698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fionn 2013.11.28. 22:44:02

Én esztétikai szempontok miatt nem vennék HE battaliont. A legtöbb figura benne 10+ éves, és nem öregedtek jól... A spearelfek keze nagyobb mint a fejük, ami elfeknél elég vicces, persze kell, hogy meg bírják markolni az alkarjuknál vastagabb lándzsáikat; a Silver Helmek meg picit toy-jellegűek, de azokon festéssel lehet javítani.

Szvsz egy Battalion árából vagy vehetsz 3 doboz Silver Helmet + 1 ötfős Ellyrion osztagot, amivel már meg is van egy core, vagy sok Sea Guard ebayről. Ez utóbbinak az az előnye, hogy senki sem fog szerintem meglincselni, ha azt mondod, spearelfekként használod őket, plusz csinálhatsz Sea Guard core-t is.

StyxWar 2013.11.29. 06:59:15

@fionn: Esztétikai szempontok: no igen. Én élőben még nem láttam őket, de a fotók alapján hasonló problémáim vannak. A Sea Guard meg... hm, hát azok tényleg szépek. És legalább van is már belőle pár.
süti beállítások módosítása