woc1.jpgEzúttal kicsit (nagyon) fluffosabb csatát játszottunk a szokásosnál. Tirold magához ragadta a kalandmester szerepét, és az alább olvasható remek kis sztorit kanyarintotta ki nekünk a Warhammer világából. A „nekünk” alatt SomiTomit, (a WoC hadvezért) és jómagamat (értelemszerűen a High Elfet) értem. 2500 pontból gazdálkodtunk. Sajnos a meccs lassan a múlt ködös homályába vész számomra, de azért a lényegre még emlékszem:

A Birodalom északi részét romba döntő, Middenheimért (s vele Sigmar Birodalmáért és a világ egyensúlyáért) vívott háborúskodás, melyet Öreg Világ népei csak a Káosz Viharaként emlegetnek a végéhez ért. Habár a Pusztítás erőit ezúttal is sikerült megállítani, a távoli Cathay-tól a Teknős szigetekig minden fajra és királyságra hatással volt és van. A Sötét Istenek újabb földeket vettek birtokba északon, ami tovább gyengíti a déli népek amúgy is megcsappant erejét.

Ám Ulthuan partjainál egy flotta készülődik indulásra, hogy elvigyék a reményt Norsca fagyos partjaihoz. Hogy minden elesett katonáért egy barbár falu teljes népe fizessen. Hogy minden elesett hősért egy törzs pusztuljon.
Ulthuan királyságában számos nemes gondolja úgy, hogy Asuryan népének sorsa nem a pusztulás, hanem egy új Aranykor. A Nur Senhthai il Elthrai, az Új Remény Ligája célul tűzte ki, hogy bármi áron, de egyesíti a széthullott elf népeket és egyúttal ott gyengíti a Pusztítás erőit, ahol csak lehetséges. Éppen ezért felszereltek egy flottát, hogy az általuk ismert legészakibb Nemes Elf romvárost, Tor Athalait, újra birtokba vegyék és használhatóvá tegyék, ahova az északon rejtőzködő maradék leszármazottakat irányítsák.

A Cothique partjaitól induló flotta Aislinn Tenger Úr tervet és útvonalát használja, melyek legutóbbi portyázás alkalmával tökéletesen beváltak.

Ám a sors kegyetlen fintora (vagy épp kegyelme) folytán a Káosz egy bajnoka is épp Tor Athalai falai közt keresi Istenei kegyét. Dar Ord'kun rég elfelejtett és hatalmas elf ereklyék reményében vonult seregével a ködbe burkolózó romok falai közé. Reményei ellenére minden, amit talált, csupán omladozó falak, elf szobrok és tekercsek. Mindezek ellenére úgy döntött, a régi város új ura lesz, s a környék martalóc bandáiból és norscai törzsekből új, erős törzset hoz létre. Ám a ködből előbukkanó kecses elf hajók nem ember vért hoznak a Rombolás Erőinek...

(by Tirold)

A terep szektorokra lett felosztva, és a játék végén plusz victory pontot kapott az a sereg, aki birtokolta ezeket. A „birtoklás” feltételei: ellenséges egység ne legyen a szektorban, neked viszont legyen ott legalább öt katonád, köztük legalább egy csempa és/vagy zászlós. Ez az ötlet feldobta kicsit a játékot, de a tapasztalat azt mutatta, hogy nem sok vizet zavart a meccs összegzésénél.

Tirold egész kampányban gondolkodott, és készített egy „küldetésfát”, ami rugalmasan alkalmazkodik ahhoz, melyik ütközetet kicsoda nyeri. Szerettem volna minél inkább tartani a fluffot, tehát a háttértörténethez igazodni és hajón érkező „felderítősereget” hozni. Nem maximalizáltam ki az utolsó cseppnyi harci potenciált a sereglistából, inkább a hangulatra mentem rá, tehát az alábbi csapatot hoztam:

14 Silver Helm (shields, FC) (…mert a Heraldry Book szerint híresek Cothique Silver Helmjei)
5 Ellyrian Reaver (+bow, champion) (felderítőnek ideális)
Néhány („nem-elég-de-nincs-több-pont”) Spearmen (st.b, musician) (Cothique tengerészei. NEM, nem Sea Guardokat hoztam. A Sea Guard az Lothernből jön, nem Cothique-ból.)
10 Archer (musician) (mágusbunker tengerészek)
25 White Lions (st.b., musician, BotWD) (…mert „Forest Strider”, tehát felderítőnek ideális)
20 White Lions (st.bearer, musician) (detto)
10 ShadowWarrior (champion, Reaper Bow) (…mert Scout)

1 RBT (a hajójuk nyílvetője)
2 Great Eagle (…mert Sas az kell, és kész.)

Calastar (BSB on barded steed, dragon armour, shield)
+ Ranger’s standard (A zászló a felderítő-fluff miatt kellett.)

Kilian (Noble on barded steed, dragon armour)
+ Ogre Blade, Enchanted Shield, Luckstone (Ő a hajó kapitánya.)

Zyal (Mage LvL1 Beast)  (...No comment.)
+Dispel Scroll 

Alton (Loremaster)
+ Book of Hoeth, Dragonhelm, (Mehh… bocs. Ez kilóg a fluffból… de ennyi még belefér, ugye? *Ellenállhatatlan kölyökkutyaszemek bevetésen*)

Tekintettel arra, hogy WoC ellen megyek, és nem akarok találkozni a fődémonjukkal, igyekeztem elkerülni a championok használatát. Ezért a legtöbb egységbe nem is raktam, nehogy a puszta létükkel ingerelni kezdjék az Anyagi Síkra lépésre azt a rondaságot. Ahol mégis van (pl Reaver, Shadow Warrior) az a területfoglalási képesség miatt kellett. (…amit aztán ki se használtam.)

Akik ellenem jöttek: (már, amire így egy hónap távlatából emlékszem)

5 marauder horsemen (Slaneesh jele)
2 nagy blokk chaos warrior (…vagy chosen??) Slaneesh jele
5-6 chaos ogre
5 úthenger nehézlovas
5 káoszkutya
Egy nagy blokk ööö… félmeztelen fagyhalott-jelölt (Slaneesh gyalogmarauder)
1 Chaos Warshrine (húbazz… na, azt nem akarom többet látni :D)
1 magas szintű Káoszvarázsló

A deployment nem a szokásos módon ment, hanem a térfelünkön 6-6 részre lett osztva a felállási zónánk, és egy papírra le kellett rajzolni előre, hogy melyik egység melyikbe fog kerülni. A papírt természetesen nem találom, szóval már nem emlékszem pontosan mindenre. Az biztos, hogy a könnyűlovasaimat bal szélre raktam, mögöttük az egyik White Lion osztagom menetelt. Középre raktam majdnem mindenkit, jobbszélre pedig csak a két sast. (Hátra az RBT-t, az íjászaimat, a kismágust, a lándzsásokat.) A vakszerencse folytán zseniálisan előrelátó taktikai lépésem következtében a két warrior (chosen?) blokk gyakorlatilag ellenfél nélkül maradt, mert csak a két sas volt velük szemben, de azok meg gyorsan elrepültek. (Illetve később gyorsan meg is haltak. Nem a warriorok miatt. Erről majd később, bővebben.) Szóval mire közelebb értek, egymást jobbnál jobban akadályozva, a nagyobbik White Lion blokkommal szépen befordultam a fogadásukra.

A fluffhoz híven egy romvárosban játszottunk, jó zsúfolt terepen, mert Tirold hozott otthonról egy remek, pont méretarányos műanyag váracskát. Darabokra szedhetőt. (Rendkívül költséghatékonyan az öccse egyik régi játékát csórta el. Az öccsének már nem kell, mert azóta felnőtt. Tirold még nem.)

A romvár falai erősen akadályoztak mindkettőnket, de én mégis kicsit jobban jártam: SomiTominak a kényelmetlenebb fele jutott. Alig fért el a seregével. Az összecsapásban ez lényeges szerepet játszott, mivel nem tudott rendesen felfejlődni, míg én viszonylag akadálytalanul meneteltem a nekem megfelelő pozícióig. Lövöldözni sajnos alig tudtam az RBT-vel a sok fedezék miatt, pláne nem a Warshrine-t, ami nagyon taktikusan gyáva módon elbújt egy warrior blokk és egy jó vastag fal mögé.

A sasok - Ég a művész, ég a művész!!

Eredetileg azért hoztam volna őket, hogy terelgessem a frenzy osztagokat. …de mivel Slaneesh jele lehűtötte a káoszharcosok forrongó kedélyét, (…vagy legalábbis más mederbe terelte) ez okafogyottá vált. A sok szikla és az egyébként is nehéz manőverezés miatt úgy adódott, hogy a „rohampárna” szerepre sem volt szükség. Ergo elmentek warshrine-ra vadászni. …ami –így utólag már tudom- nem volt jó ötlet. A Warshrine ugyanis kemény, mint Kuplung és Csumpi harcművészeti bemutatója. Elvásott rajta mindkét sas csőre. Szerintem vízéren álltak.

Hátsó traktusItt a marauder, hol a marauder?

Míg az első sorban a sereg nagyja megütközött, (A Silver Helmek és a nagyobbik White Lion blokk állta a sarat) addig a hátul maradt RBT-m (jobb célpont híján) a Káoszlovagokat lövöldözte, mérsékelt sikerrel. Még úgy is megmaradt egy Káoszlovag (és mentette a pontját), hogy a Shadow Warriorok és az íjászok is besegítettek. A marauder könnyűlovasok közben szintén átjutottak a védelmi vonalamon, de csapdába kerültek: két körig bújócskát játszottak a hátvédemmel. Behúzódtak ugyan egy jó vastag fal mögé, de ha kilépnek, tűpárnát csinálnak belőlük az íjászok és az RBT, ha maradnak, akkor meg a lándzsásaim fenékbe szurkálják őket. Végül az RBT-t választották, és ezt jól is tették, mert rohamból leszedték, és csak utána haltak meg.

Végjáték

Nem is igazán tudom, hogy most akkor győztem-e, vagy döntetlen lett… de inkább a döntetlen felé hajlok. Nekem csak az RBT, a Reaverek meg a két sas esett le, SomiTominak az ogrék, a kutyák, a marauderek, meg az egyik warrior-blokk (???)… remélem jól emlékszem.

Tapasztalatok

Az biztos, hogy a Káoszvarázsló durva egy fazon… szanaszét varázsolja az ellenséget, aztán még nyakon is vágja a kispárnájával a közelharcban. Szerintem csak egy jó izmos miscast tudja leszedni a pályáról.

A másik különösen fertelmes rondaság a Warshrine. Én most találkoztam vele először akcióban, de máris felkerült a Halállistámra. (Ez a szó egyaránt jelentheti azt, hogy mit akarok kinyírni legjobban, és azt is, hogy én mitől döglök ki legjobban.)

A kampány folytatása

A sztori folytatásától előre tartok: nyilván azért jutottak be az elfek a várba, hogy aztán jól körbe lehessen zárni őket és minden irányból támadni. Szép feladat lesz kivárni az erősítést!

UPDATE! A második mérkőzés: Idétlen Időkig, avagy a tíz körös csata

Szerző: StyxWar  2014.06.26. 16:28 8 komment

Címkék: csata battle report high elf fluff csatajelentés Warriors of Chaos

A bejegyzés trackback címe:

https://styxmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr906422237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olajosg 2014.06.26. 17:14:05

Fluffnak talán még poén lett volna (ha kevésbé hatásos is) a Heaven mágus Beast helyett :)

StyxWar 2014.06.26. 21:49:47

@Gábor Olajos: Hát ja. ...meg igazából kellett volna hoznom "Kilian" helyett egy Sea Helm-et, csak az már átvitte volna a "rizikós"-ból "életképtelen"-be a sereglistámat. :)

olajosg 2014.06.27. 18:05:32

Miért? csak +30 pont, és van egy white lion osztagod, akit nem tudnak oldalba/hátba kapni... :)

StyxWar 2014.06.27. 19:34:35

Nem volt +30 pontom. :) //Na jó, ez nem igaz, azért ki lehetett volna szorítani. Biztos csak nem akartam elég erősen. :)//

Tamás Sziráczki 2014.07.06. 11:25:55

Na, így újraolvasva elég szar lett de majd a következő jobb lesz, remélem :D

StyxWar 2014.07.06. 13:50:55

@Tamás Sziráczki: Mármint a következő kalandmesterséged, vagy a következő csatajelentésem?

Tamás Sziráczki 2014.07.06. 16:41:14

No de kérlek! A következő írásom, a tieddel semmi baj nincsen:) Somi már megkapta a sajátját, a tied majd este megy ;)
süti beállítások módosítása