woodelf.jpgAz erdei elfek Bretonnia keleti részén füvészkednek mágikus erdejükben, amelyet saját nyelvükön Athel Lorennek hívnak. Az Erdővel szoros szimbiózisban élnek.

Bár vad természetük miatt nem lehet őket a hagyományos „Jó” vagy „Gonosz” kategóriába besorolni, a Warhammer szabályrendszere mégis a Rend őrei közé osztja be őket. (Talán azért nem rakták a „semleges” kategóriába az Ogrék és Tomb Kingek mellé, mert így is túlteng a Káosz a világukban.)

Történelem

Ahogy arról már írtam, a Warhammer jelenében három elf népcsoport van. A nemes elfek (High Elf, „Asur”), az erdei elfek (Wood Elf, „Asrai”), és a sötét elfek (Dark Elf, „Drucii”). Az idők hajnalán ők mind egyetlen fajhoz tartoztak, és biológiailag még most is ez a helyzet: ha egyformán öltözködnének és viselkednének, nem lehetne megmondani a különbséget.

Az Erdei Elfek eredetileg a törpékkel vívott Szakállháború alatt vették be magukat Athel Lorenbe, mert meg akarták védeni a fákat a fejsze általi haláltól. A törpék ugyanis főleg tüzelőként és hadigép-alkatrészként képzelték el az erdő jövőjét. Jó sokáig ment az adok-kapok, de II. Caledor halála környékén egy még nagyobb problémával kellett szembenéznie az elfeknek: polgárháború tört ki, és a magukat Sötét Elfeknek nevező szakadárok megtámadták a királyságot. A háború mágikus vihart szított és a tenger szinte teljesen elöntötte az őshazát, Ulthuant. A Wood Elfek akkor szeparálódtak el a Nemes Elfektől, amikor az új Főnixkirály a polgárháború miatt hazahívta a világból az összes telepest. Az Athel Lorenben élő apró kolónia megtagadta a visszatelepülést és függetlenné kiáltotta ki magát. A Főnixkirály durcásan vállat vont és rájuk hagyta a dolgot, mert akkoriban főleg azzal volt elfoglalva, hogy kikanalazza a tengervizet a palotájából.

Az Erdei elfek megtanulták fegyverként használni az erdőt: hadseregük tele van gyökerekkel, taplókkal és tuskókkal. Athel Loren régebbi lakói lassacskán elfogadták az elfeket és legtöbbjük (driádok, faemberek, stb…) már a seregükben harcol az erdő védelme érdekében. Néhányan viszont még mindig nem asszimilálódtak az új társadalomba! Drycha, az „áglidérc” -branchwraith- (Hű, de hülye név, hívjuk inkább Lomblidércnek!) még mindig rossz szemmel nézi a jövevényeket, és emiatt Athel Loren bizonyos részei, például a Vaderdő (Wildwood) zárva vannak még a hegyes fülűek számára is. Kínos.

Wood Elf királyság

Az Erdei Elfek lényegében megtartották a régi hierarchiát: nemzetüket egy király és egy királynő vezeti, akik egymástól (nagyjából) függetlenek. Őket földre szállt istenként imádják híveik. Orion, a „vadászkirály” testesíti meg az erdei nép harcias, agresszív oldalát, Ariel, a kis hableány királynő pedig a természet békés, gyógyító erejét képviseli. (Nem is tudom, Ariel miért nem kapott saját figurát a GW-től…)

Asrai hadsereg

Az asrai sereg két részre osztható: elf katonák és maga az Erdő. Tiszta Avatár feeling. A fákat különböző méretű mozgó rőzsehalmok személyesítik meg, amiket méret szerint osztályoznak a civilizáltabb népek: kisebbek a driádok, a legnagyobbak a faemberek. (Na jó, ennél azért több különbség van köztük, de az egy másik cikk témája lehetne.) A középső méret, a „Tree Kin” magyarítására nem találtam megfelelő kifejezést. A „Faféle” elég fantáziátlan, a „Bokorlény” meg túlságosan elrugaszkodott. A „Tuskófi”-ról nem is beszélve. Javaslatokat a kommentek közt várok.

A Wood Elfek annyira együtt élnek a természettel, hogy az évszakokkal együtt a harci képességeik is megváltoznak: nyáron másra számíthatsz tőlük, mint télen. (Pontosabb leírást erről ITT találsz, sajnos fogalmam sincs, melyik kiadás alapján.)

Ajánlott irodalom:

Bala Blogja: Hogyan győzzük le a Wood Elfeket? (Figyelem, 7. kiadás alapján írva. A lényeg azonban nem változott azóta.)

Források:

Warhammer Online

Tactics/Wood Elves

Wikipedia

Szerző: StyxWar  2014.01.21. 10:55 7 komment

Címkék: wood elf fluff

A bejegyzés trackback címe:

https://styxmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr575773222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás Sziráczki 2014.01.21. 11:45:41

Tudom ajánlani az előző két seregkönyvet(ha kell, kölcsön tudom adni) a Legnemesebb Elfek-hez. Szerintem az Ashur az igazából Asur, H nélkül. Tree kin-fanép? Vagy ent :D Illetve a Warhammer Online-os forrásokkal vigyázz! Nagyon szar lett a játék és sok mindent módosítottak a történetben, egyfajta "alternatív" történelmet is kreálva...Illetve szót érdemelne szerintem, hogy a saját rokonaikat is képesek Asuryan elé küldeni...Még Finubarral sem voltak nagyon hajlandók tárgyalni! Itt ajánlanék neked a 6. Kiadású Alapkönyvből egy idézetet...Az egész egy Erdei Elf anya altatója a kis elflinghez amiben felsorolja valamennyi ellenségüket :D Ha gondolod megkeresem, lefordítom stb :D Illetve, jó az ötlet aaz elf töri összegyőjtése, leírása, de akkor szerintem határozd meg, hogy elsősorban mi az amit ki akarsz emelni, mert így kicsit kaotikus nekem :D Jó, én ismerem a történelmüket elég jól, de ha valaki olyan barbár mint: Puszti, Gorgatz, Bodri, Bobi és Dzsoki :D Persze ettől függetlenül szórakoztató olvasmány :D

StyxWar 2014.01.21. 14:14:34

@Tamás Sziráczki:

Asur: jogos, csak egy elütés volt, már javítottam is.

Tree kin: Fa-nép, nem rossz. Viszont Bodri fészbúkon küldte, hogy Fafajzat. Az még jobb. :)

Elf történelem: nem török itt nagy babérokra, csak az alapokat akarom összeszedni, úgy, mint a többi fajhoz tartozó fluff-cikkekkel. A kölcsön seregkönyveket mindenesetre megköszönném, hogy ne a kaotikus netes forrásokra kelljen hagyatkoznom. Pár kört futok mindegyik weblap állításaival, hogy igazoljam vagy cáfoljam az állításokat. :) Ezen könnyítene a nyomtatott forma.

Tamás Sziráczki 2014.01.21. 14:37:23

Fa fajzat...ez sem rossz. A Fanép, kissé butának hat, a Fajzat meg olyan Hellboyos, kissé eszement :D Nem könnyű,na :DRendben, felveszem a listára a könyveket, vagy lefénymásolom, kinyomtatom :D

Tamás Sziráczki 2014.01.21. 14:50:52

Illetve adok egy regényt, angol, de egész jó kis breton-We fluff :D

StyxWar 2014.01.21. 15:02:26

@Tamás Sziráczki: Köszi! ...de nem ígérem, hogy a regényről lesz majd poszt. :)

Sándor Kaba Sarkadi 2014.01.21. 19:12:38

Jó kis cikk, a mohás elfekről úgysem tudok sok mindent. Nem igazán tartoznak a Warhammer Fantasy legismertebb fajai közé, ezért a GW is okolható...

A fénymásolt lapokból én is kérhetnék egy példányt? Cserébe tudok Nektek fénymásolni régi Rúna magazinokból magyar nyelvű Fantasy fluffot. A skavenek társadalmáról van egy nagyon érdekes, 4 oldalas leírás például.

StyxWar 2014.01.22. 20:11:36

@Sándor Kaba Sarkadi: Köszi!

a fénymásolatokban Tirold az illetékes, a Rúna magazinos cikk pedig érdekelne. Nem rémlik, hogy az a példány meglenne nekem, de asszem ideje átnéznem a gyűjteményt.
süti beállítások módosítása